Mleko kokosowe we własnej kuchni
To wprost zadziwiające, jak wiele ciekawych i zdrowych produktów można spróbować samodzielnie stworzyć we własnej kuchni. Bez wątpienia to prawdziwa gratka dla każdego, kto faktycznie lubi gotować i eksperymentować ze smakami, a także idealna propozycja dla osób, które lubią samodzielnie przygotowywać zdrowe dania i przekąski. Różnego rodzaju napoje roślinne są zdrowe, ale też naprawdę bardzo smaczne. Mogą stanowić doskonałą bazę do koktajlów, ale też mogą zostać z powodzeniem wcielone w bardziej skomplikowany, wieloskładnikowy przepis przygotowania dania głównego lub też deseru. Jak zrobić mleko kokosowe? Dostępnych jest kilka możliwych technik, można je przygotować wykorzystując do tego celu klasyczne wiórki kokosowe, ale też mannę lub krem kokosowy. Jak się okazuje, przygotowanie mleka kokosowe nie jest aż tak skomplikowane ani czasochłonne- można więc bez przeszkód spróbować je zrobić we własnej kuchni. Tym bardziej, że istnieje wiele sposobów na to, aby otrzymać naprawdę pyszne mleko kokosowe o niesamowitym aromacie.
Odpowiednie proporcje składników są kluczem do sukcesu w przypadku wiórek
Pierwszą i najszybszą opcję stanowi przepis z wykorzystaniem wiórek kokosowych, które można znaleźć w każdym sklepie. Pamiętajmy, że im wyższa będzie ich jakość tym lepszej jakości mleko finalnie otrzymamy. Ten przepis jest tak naprawdę ekspresową recepturą. Bardzo ważne jest to, ile wiórek wsypiemy do blendera w połączeniu z litrem mleka. Jeśli chcemy otrzymać dość gęste mleko o przyjemnej konsystencji, powinniśmy użyć około 300- 400 g na 1 litr mleka. Wiórki należy bardzo dobrze rozetrzeć w podgrzanym mleku. Możemy użyć do tego celu robota kuchennego, który jednocześnie podgrzeje składniki do temperatury około 60 stopni oraz dobrze je ze sobą zblenduje. Dzięki zastosowaniu temperatury składniki lepiej się ze sobą łączą. Jeśli natomiast nie posiadamy takiego robota na wyposażeniu naszej kuchni- najpierw zblendujmy razem składniki jak tylko się da, a następnie wszystko podgrzejmy, aby miało okazję odpowiednio się połączyć.
Jak zrobić mleko mając do dyspozycji całego kokosa?
Cały kokos jest z pewnością znacznie mniej przetworzoną żywnością niż wiórki kokosowe, a więc można powiedzieć, że otrzymane mleko jest bardziej naturalne. Możemy jednak napotkać sporą trudność na samym początku przygotowywania składników- kokosa trzeba rozłupać, a następnie w całości wyjąć z niego miąższ. Wnętrze kokosa trzeba zetrzeć na tarce albo też podzielić na drobniejsze kawałki, a następnie od razu wrzucić do blendera (musi to być urządzenie o sporej mocy). Po zblendowaniu go z wodą w temperaturze około 60 stopni mleko kokosowe będzie gotowe do picia. Musimy przygotować się na to, że wykonanie mleka kokosowego na bazie naturalnego miąższu z kokosa może być zadaniem trudniejszym i bardziej czasochłonnym. Dodatkowo, aby rozłupać kokosa potrzebna będzie siła, a także odpowiednie narzędzia. Z pewnością warto jednak podjąć się tego zadania, aby móc cieszyć się niesamowitym napojem kokosowym.