Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

 

            Dieta dr Ewy Dąbrowskiej ma za zadanie przede wszystkim udrożnić system obrony organizmu a jedną z metod stosowaną w tym celu jest głodówka, spożywanie warzyw takich jak np. marchew, seler, pietruszka, chrzan, buraka, sałata, cebula, por, czosnek, papryka, pomidor, różne rodzaje kapusty lub owoców tj.: jabłka, cytryny, grejpfruty. W trakcie trwania kuracji nie spożywa się żadnych odżywczych pokarmów tj.: ziarna, olej czy też chleb i dzięki temu następuje redukcja wagi a także usprawnienie funkcjonowania stawów, regeneracja organizmu.

 

            Wskazania do diety warzywno-owocowej:

 

  • zaburzenia metaboliczne (nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, wysoki cholesterol, miażdżyca naczyń krwionośnych
  • defekty odporności immunologicznej - alergie skórne, astma, nawracające infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów,
  • choroby zwyrodnieniowe - choroba zwyrodnieniowa stawów, łuszczyca, paradontoza, nieżyt jelit, wrzody żołądka, stłuszczenie wątroby, w celach profilaktycznych - dla osób zdrowych.

 

 

 

Przeciwskazania do diety warzywno-owocowej:

 

  • nadczynność tarczycy
  • niedoczynność nadnerczy
  • ciąża
  • nie wskazana dla dzieci