O tym, jak ważna jest odporność naszego organizmu zazwyczaj przekonujemy się w momencie, kiedy ją tracimy i zaczynamy chorować. Tymczasem, odpowiednia dieta wzmacniająca organizm może nas ustrzec przed przeziębieniem lub też grypą w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli na jesień oraz na wiosnę. Silny organizm jest znacznie mniej podatny na infekcje, a jego siła płynie z tego, co mu dostarczamy wraz z pożywieniem. Jest przynajmniej kilka sprawdzonych sposobów na to, aby podnieść swoją odporność i niekoniecznie mowa tutaj o cudownych preparatach z apteki. Trzeba natomiast popracować trochę nad swoją dietą i zadbać o siebie po to, aby nie chorować i nie musieć później zmieniać swoich planów. Odpowiednia dieta jak widać wpływa na wiele aspektów naszego życia.
Jedna z najważniejszych witamin, jeśli chodzi o odporność
Dieta wzmacniająca odporność przede wszystkim powinna być bogata w witaminę C, która to słusznie jest kojarzona właśnie z utrzymaniem odporności. Dzięki tej witaminie nasze naczynia krwionośne są uszczelnione, a także wzmocnione zostają błony śluzowe. To zapobiega rozprzestrzenianiu się w organizmie drobnoustrojów, które już się w nim pojawiły- jeśli jednak nie będą kolonizować kolejnych komórek- infekcja w ogóle się nie rozwinie. Wydaje się, że najwięcej witaminy C jest w cytrynie. Oczywiście, cytryna posiada w sobie sporą jej dawkę, ale nie największą. Alternatywą dla cytryny są kwaśne owoce, takie jak chociażby porzeczki czy kiwi. Zaskakujące być może jest również to, że bardzo dużą dawkę witaminy C znajdziemy w natce pietruszki. Oszacowano, że ludzki organizm potrzebuje około 70 mg dziennie tej witaminy do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli jednak chcemy popracować nad swoją odpornością w momencie, kiedy wszędzie aż roi się od drobnoustrojów chorobotwórczych- możemy tę dawkę nawet podwoić. Witamina C sprawia też, że żelazo łatwiej się wchłania do organizmu. Więcej informacji odnośnie diety wzmacniającej odporność znajdziesz na stronie https://projektzdrowie.info/diets/dieta-wzmacniajaca-odpornosc/.
Jakie inne pierwiastki i minerały są ważne?
Powinniśmy zadbać o to, aby w naszej diecie znalazło się sporo żelaza. Dodatkowo, szalenie istotnymi pierwiastkami jest miedź oraz cynk, dzięki którym może się prawidłowo odbywać produkcja białych krwinek. Prawdziwą kopalnią żelaza jest mięso, alternatywą dla wegetarian mogą być buraki ćwikłowe, jednakże w przypadku żelaza pochodzenia roślinnego ta przyswajalność tego pierwiastka może być mniejsza. Jeśli chodzi o cynk oraz miedź, warto wprowadzić do swojej diety warzywa strączkowe, a także planować jadłospis tak, aby znalazły się w nim ryby, jajka oraz soja. W końcu, nie można też zapominać o witaminach z grupy B, które znajdziemy chociażby w nabiale czy drobiu. Ogólnie można powiedzieć, że podstawą odporności jest bogata, dobrze zbilansowana dieta, która dostarcza wszystkich witamin i pierwiastków po trochę. Prawdziwą skarbnicą dobroczynnych substancji, jakie mają realny wpływ na naszą odporność są warzywa, a także owoce. Jeśli więc tylko mamy taką możliwość, zamiast od razu udawać się do apteki po cudowne suplementy diety, pomyślmy o tym, jak zjadać ich więcej tym samym poprawiając kondycję swojego organizmu.